NextEnergy - Slimme Aansturing Thuisbatterij

In het kort

Market
Energy & Utilities
Service
OutSystems, Azure
Solution
Mobiele klanten app, algoritme voor slim laden op onbalans, mobiele app voor service engineer, IoT control

6 MAANDEN

van idee tot pilot

>10 PILOTS

met thuisbatterijen

2.5 FTE

ontwikkeling en programma management

achtergrond

NextEnergy is een jonge en vooruitstrevende energieleverancier met dynamische contracten die bij wil dragen aan het oplossen van de energietransitie vanuit de huizen van haar klanten.

De basis

Dit begint bij het aanbieden van dynamische energiecontracten waarmee klanten per uur betalen wat energie op dat moment kost. Dit is in de basis al eerlijker en goedkoper voor haar klanten dan vaste contracten.

Wanneer klanten vervolgens hun energieverbruik aanpassen aan de belasting van het energienet (en bijhorende prijsfluctuaties) dan kan er zelfs meer bespaard worden.

Smart Home

Om een nog significantere bijdrage aan het netcongestieprobleem te leveren, heeft NextEnergy meer plannen.

Slim auto's laden

Zo is er vervolgens bijvoorbeeld de mogelijkheid ontwikkeld (door Quatronic) om je elektrische auto vanzelf te laten laden op de meest gunstige momenten.

Thuisbatterij

De volgende grote stap was om thuisbatterijen te installeren bij klanten en slim aan te sturen op basis van de zogeheten ''onbalans'' op het net. Dit betekent dat er zelfs per kwartier wordt gekeken hoe de belasting op het net is ten opzichte van de algemeen voorspelde belasting. Als hier grote afwijkingen in zitten dan kan een klant extra compensatie krijgen indien zij een thuisbatterij hebben die ingezet kan worden om zowel negatieve als positieve pieken op te vangen (opladen/ontladen).

Dit uiteraard volledig automatisch zodat een klant enkel de batterij laat installeren via NextEnergy en een bijhorende ''gateway'' die de interactie mogelijk maakt tussen NextEnergy en de batterij.

uitdagingen

Om de thuisbatterij propositie te realiseren waren er meerdere complexe organisatorische en technische vraagstukken die opgelost moesten worden. Quatronic heeft het technische deel voor haar rekening genomen.

Dit project had als voornaamste uitdaging om twee verschillende oplossingen (hardware en software) in een snel een iteratief proces parallel te ontwikkelen.

  • Hardware ontwikkeling gaat in de regel minder snel dan software ontwikkeling en laat zich gedurende het proces ook minder snel aanpassen;
  • Voor de hardware specificaties moest er een software basis/visie staan over hoe en wat heen en weer te communiceren;

Hardware uitdagingen

  • Analyseren en selecteren hoe een thuisbatterij maar ook zonnepanelen en warmtepompen idealiter aangestuurd en gemonitord worden;
  • Vervolgens partijen selecteren die de hardware ontwerpen, certificeren en fabriceren;
  • Cruciaal hierbij is de match in cultuur om gezamenlijk snel van elkaar te leren en stapsgewijs een eindoplossing te realiseren;
  • Strakke lijnen houden tussen ontwerpende, certificerende en fabricerende partijen om snel over te kunnen gaan tot productie;

Software uitdagingen

  • Schaalbare architectuur om bulk IoT data uit te wisselen en op te slaan;
  • Realtime monitoren en voorspellen van ideale momenten om te (ont)laden;
  • Een minimalistische klanten app om inzicht te krijgen in je thuisbatterij prestaties;
  • Monteurs ondersteunen tijdens het installatieproces door instellingen in te laten voeren en inzicht te geven in de conditie van de installatie.
oplossing

Gateway

Samen met een hardware ontwikkelbedrijf is er een ontwerp gemaakt voor de gateway die NextEnergy in staat stelt om op afstand een thuisbatterij slim aan te sturen.

Slim laden algoritme

  • Een algoritme die op basis van de onbalans en specifieke eigenschappen van een batterij bepaald wanneer te (ont)laden zodat er geld verdiend kan worden door de netcongestie te verminderen;
  • Communicatie met de gateway om batterijen aan te sturen en uit te lezen.

Slim laden app

Een app waarin zichtbaar is:

  • hoe het actuele stroomverbruik in een huishouden is (richting je auto, zonnepanelen, batterij en overig);
  • hoeveel er per kwartier is verbruikt en verdiend.

Installateurs app

  • Een app die de installateur in staat stelt om de installatie te configureren en valideren voor gebruik;
  • Een back-end om installaties in te plannen en voor te bereiden.
meer weten

Neem contact op met

Frank

Co-founder
Cases

Meer succesverhalen

meer weten?
Geïnteresseerd in de toepassingen van low-code en data & analytics binnen de energiesector? Op 6 februari organiseren we een event waarin we dit onderwerp verder uitdiepen.
sluiten