Als je Quatronic een beetje kent weet je dat we gek zijn op low-code om maatwerk apps te bouwen voor onze klanten. We gebruiken dit soort tools al jaren. Maar de wereld van low-code (en “no code”) staat niet stil en zo verschijnen er steeds meer aanbieders op het toneel. Aan ons de schone taak om te verkennen welke mogelijkheden er allemaal beschikbaar zijn en daarbij onze horizon te verbreden, zodat we voor elke opdracht de meest geschikte technologie gebruiken. In deze blog ga ik dieper in op FlutterFlow, een low-code tool waar we bij Quatronic sinds kort mee werken.
Wat is low-code?
Traditioneel gezien worden applicaties gemaakt door developers die code schrijven. Low-code tools nemen de taak van het schrijven van code uit handen, en bieden in plaats daarvan een visuele interface aan om apps mee te bouwen. Als developer sleep je zo bijvoorbeeld een tekstveld, een afbeelding en een button naar je scherm en de low-code tool schrijft dan achter de schermen de code voor je.
Wat is FlutterFlow?
Achter de schermen
FlutterFlow doet dat door Flutter code te schrijven. Flutter is een framework ontwikkeld door Google waarmee applicaties voor verschillende platforms (zoals iOS en Android) gemaakt kunnen worden met 1 codebase. Oftewel: je ontwikkelt functionaliteit 1 keer en het kan op elk device draaien. Flutter is open source, integreert makkelijk met Google services en heeft een grote community die ondersteuning biedt bij het ontwikkelen van functionaliteiten.
Als developer
In FlutterFlow gebruik je een drag-and-drop interface om schermen te ontwerpen voor ieder formaat device. Je kan acties bouwen met simpele flowcharts. En je kan makkelijk je app publiceren naar je eigen domein of naar een app store. Heb je meer functionaliteit nodig, dan kan je integreren met externe systemen zoals Google Maps en ChatGPT. Daarnaast kan je alle functionaliteit volledig customizen door eigen code te schrijven, mocht dat voor jouw toepassing nodig zijn.
FlutterFlow levert alle tools aan om de front-end van je applicatie te ontwikkelen, maar heeft wel nog een back-end provider nodig om je applicatie te laten werken. Een back-end provider levert onder andere een database, user management en authenticatie. Gelukkig zijn er 2 “back-end as a service” (BaaS) tools die erg makkelijk te integreren zijn met FlutterFlow: Supabase en Firebase.
Welke voordelen biedt FlutterFlow?
Geen vendor lock-in
Alle code die door FlutterFlow achter de schermen gegenereerd wordt, kan je exporteren en inzien. Wil je deze code bijvoorbeeld op Github beheren of op je eigen servers hosten, dan kan dat. Of als je besluit om van FlutterFlow af te stappen en verder te gaan met “high-code” (zelf code schrijven), dan is ook dat een optie. Op deze manier zit je dus niet vast aan het gebruik van FlutterFlow om je applicatie verder te ontwikkelen.
Lage kosten
De licentiekosten van FlutterFlow liggen op 50 dollar per developer per maand. Om een volwaardige app live te kunnen brengen komen daar nog kosten bij voor je back-end provider. Supabase en Firebase bieden daarbij allebei gratis opties aan voor beperkt gebruik, waarmee je in ieder geval tijdens de ontwikkelfase kan beginnen zonder back-end kosten te maken. Wanneer je met je app live wilt gaan is het noodzakelijk om te kiezen voor een betaalde versie. De kosten hiervan zijn afhankelijk van hoeveel je app gebruikt wordt, maar zijn in de meeste gevallen goed te overzien. Zo kan je dus voor relatief lage licentiekosten een app live brengen.
Native UI
De door FlutterFlow gegenereerde Flutter code compileert naar native iOS en Android code. In andere woorden: alsof de code specifiek geschreven is voor het besturingssysteem dat je gebruikt. Dit zorgt ervoor dat je met gemak prachtige applicaties kan bouwen. Met animaties en functionaliteiten die soepel draaien en zorgen voor een fijne gebruikerservaring.
Snel volwaardige prototypes testen
Het bouwen van applicaties in FlutterFlow gaat snel en het opzetten van een project is zo gepiept. Tel daarbij op dat je in de ontwikkelperiode van je applicatie in principe uit de voeten kan met gratis licenties en je ziet dat je voor relatief weinig kosten een volwaardig prototype of MVP kan ontwikkelen. Deze kan vervolgens getest worden op elk device en zelfs in de App Store worden gezet.
Meer weten?
Wil je meer weten over FlutterFlow en kijken of het geschikt is voor jouw toepassing? Stuur een mailtje en dan bespreken we wat de mogelijkheden zijn.
.webp)