blog
16/7/24

Waar moet je op letten als je voor low-code kiest?

This blog is machine translated to English.

In deze blog deelt Remco welke overwegingen je helpen bij het maken van een goede keuze voor een low-code-platform. 🌐

Low-code is de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen en blijft een snelgroeiende trend. Volgens recente statistieken wordt verwacht dat in 2025 zo’n 70 procent van alle nieuwe applicaties zal worden ontwikkeld met behulp van low-code- of no-code-technologieën. Dit is een flinke stijging ten opzichte van minder dan een kwart in 2020. In deze blog deelt Remco Snijders, Business Technology Consultant en Design Sprint Facilitator bij Quatronic, welke overwegingen je helpen bij het maken van een goede keuze voor een low-code-platform.

1. Hoe ga je het platform in je organisatie inzetten?

Bij het kiezen van een low-code-platform is het belangrijk om te weten hoe je het wilt inzetten binnen je organisatie. Sommige bedrijven willen hun hele organisatie laten draaien op low-code, terwijl anderen het slechts voor één proces of afdeling willen gebruiken. Wil je alleen een Excel-sheet digitaliseren, dan kun je voor een eenvoudiger platform kiezen. Maar voor organisaties die hun kritieke systemen in low-code willen onderbrengen, is het zaak om een platform te kiezen dat schaalbaar en modulair is. Dit stelt je in staat om functionaliteiten toe te voegen of te verwijderen en te vervangen door een standaard applicatie.

2. Wat kan het platform?

Low-code en no-code zijn inmiddels echte buzzwords, maar het ene platform is het andere niet. Een eerlijke selectie op basis van functionaliteiten is heel belangrijk. OutSystems biedt bijvoorbeeld een visualisatie van high-code-programmeren; de patronen en processen blijven hetzelfde, maar het is eenvoudiger te lezen en op te zetten. Bij veel andere low-code-platforms wordt een abstractielaag over het programmeren gelegd, waardoor je vaak niet precies weet wat er op de achtergrond gebeurt. Dit kan beperkingen opleggen aan wat je kunt bouwen. Daarom is het belangrijk om zowel de mogelijkheden als de beperkingen van elk platform goed te begrijpen.

3. Wat doe je binnen het low-code-platform en wat niet?

Niet alle taken zijn per se geschikt om binnen een low-code-platform uit te voeren. Bepaalde usecases kunnen beter buiten het low-code-platform worden gehouden. Zo is voor uitgebreide data-analyse een gespecialiseerde tool zoals Power BI beter geschikt. Het is niet efficiënt om dergelijke functionaliteiten na te bouwen in low-code. Er zijn meer gebieden waar standaardproducten effectiever zijn. Tegelijkertijd kun je de regie en integratie van deze processen natuurlijk wel binnen het low-code-platform vastleggen. Voor andere taken, zoals procesbeheer en workflow-automatisering, kan een low-code-platform juist weer meer geschikt zijn. Het is dus belangrijk om goed te overwegen welke functionaliteiten je binnen het low-code-platform onderbrengt en welke je beter anders kunt uitvoeren.

4. Integratiemogelijkheden

Een ander belangrijk aspect van low-code-platforms is hun vermogen om te integreren met bestaande systemen en software. Het is niet alleen belangrijk om te kijken naar welke integraties standaard werken, maar ook of je in staat bent om zelf integraties te bouwen als er geen standaardoplossing beschikbaar is. Ik zie vaak dat bedrijven in eerste instantie vooral kijken naar de standaard integraties die een platform biedt. Dit kan natuurlijk handig zijn, maar het is het minstens zo belangrijk om te kunnen bepalen of je eenvoudig zelf integraties kunt bouwen.

5. Flexibiliteit van het platform

Sommige low-code-platforms bieden een hoge mate van flexibiliteit. Met OutSystems bijvoorbeeld kun je vrijwel alles bouwen wat ook met traditionele codering mogelijk is. Andere platforms zijn hierin beperkter. Het is belangrijk om een platform te kiezen dat past bij je werkwijze en behoeften. Bij Quatronic werken we met workshops waarin we samen met de klant te bepalen waar de behoefte ligt en wat we gaan bouwen. Die aanpak is niet mogelijk met elk platform. Soms moet je echt vanuit het platform denken: welke mogelijkheden biedt dit en hoe kunnen we die naar onze wens inzetten? Zorg ervoor dat je platform flexibel genoeg is om aan jouw specifieke behoeften te voldoen, zodat je niet beperkt wordt in je mogelijkheden.

6. Het belang van een goede partner

Het kiezen van een platform is één ding, maar het hebben van de juiste partner is minstens zo belangrijk. Een goed gereedschap is nutteloos als niemand weet hoe je het moet gebruiken.

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen?

Heb je een briljant idee en kun je wel wat ondersteuning gebruiken? Wij kijken, met onze ervaring op projecten bij gevestigde organisatie, graag met je mee. Neem contact op met Remco Snijders via mail. Of je nu aan het begin staat van je ondernemersreis of al verder bent in het proces, we zijn er om je te ondersteunen met zowel technische expertise als strategisch inzicht. Laten we samenwerken om van jouw idee een succes te maken.

Op de hoogte blijven?

Is het nu nog niet de juiste tijd, maar ben je wel nieuwsgierig naar onze blogs en artikelen? Volg dan onze LinkedIn-pagina en je bent als eerste op de hoogte van onze laatste bijdragen én toekomstige evenementen.

know more

Get in touch with

Remco

New Ventures Lead | Business Technology Consultant