blog
29/7/24

Low-code op een rij: welk low-code-platform kies je en waarom?

This blog is machine translated to English.

In deze blog zoomt Frank Grooten, partner bij Quatronic, in op de verschillende low-code-platformen. 🛠️

Low-code-platforms worden steeds populairder. Logisch, want ze bieden een snelle en efficiënte manier om applicaties te ontwikkelen. Doordat je met minimale handmatige codering krachtige oplossingen kunt bouwen kun je snel reageren op veranderende behoeften van de markt én de eigen organisatie. Maar welk platform moet je nu kiezen. In deze blog zoomt Frank Grooten, partner bij Quatronic, in op de verschillende platformen.

Waarom kiezen voor low-code?

Low-code-platforms winnen aan populariteit omdat ze een enorm efficiënte methode bieden voor applicatieontwikkeling. Met deze platforms kun je zonder eindeloze regels code te schrijven toch tot krachtige softwareoplossingen komen. Zo kun je vlot inspelen op veranderende marktomstandigheden en je interne processen optimaliseren. Low-code brengt voordelen met zich mee zoals kortere ontwikkeltijden, lagere kosten en meer flexibiliteit. Dankzij de visuele interface en de gebruiksklare componenten kunnen zowel IT-professionals als tech-savy mensen uit de business applicaties bouwen, wat resulteert in betere samenwerking en innovatieve oplossingen.

Belangrijke factoren bij de keuze van een low-code-platform

Het aantal low-code-platforms groeit gestaag en biedt organisaties steeds meer keuze. De meest bekende zijn OutSystems, Mendix,  Microsoft Power Apps, Betty Blocks, Salesforce Lightning, Appian, Zoho Creator, Quick Base, en Google App Maker. Je zou van minder keuzestress krijgen. Bij het kiezen van een low-code-platform zijn er ook nog eens een flink aantal factoren om rekening mee te houden. Allereerst is er het gebruiksgemak en de doelgroep; sommige platforms richten zich op zakelijke gebruikers zonder technische achtergrond, terwijl andere bij uitstek geschikt zijn voor professionele ontwikkelaars. Functionaliteiten en uitbreidbaarheid zijn ook belangrijke onderscheidende factoren; de mate van beschikbare functies en de mogelijkheid om het platform uit te breiden met maatwerkcode varieert per platform. Integratiemogelijkheden spelen een grote rol, vooral voor organisaties met een bestaande IT-infrastructuur, omdat de mate waarin een platform kan integreren met andere systemen en applicaties nogal kan verschillen. Schaalbaarheid en prestaties zijn essentieel voor bedrijven met groeiende en veranderende behoeften, en niet alle platforms bieden dezelfde niveaus op dit gebied. De kostenstructuur kan sterk variëren, van abonnementen op basis van gebruikersaantallen tot prijzen op basis van verbruik. De community en ondersteuning zijn ook anders per platform; de grootte en betrokkenheid van de gebruikersgemeenschap en de kwaliteit van de technische ondersteuning kunnen aanzienlijk variëren. Ten slotte is beveiliging en compliance een belangrijk aspect, aangezien de mate waarin een platform voldoet aan industriestandaarden en regelgeving kan verschillen, wat vooral belangrijk is voor bedrijven in gereguleerde sectoren.

De sterke punten van populaire low-code-platforms

Elk low-code-platform heeft z’n eigen sterke punten en unieke voordelen, afhankelijk van de specifieke behoeften en bestaande IT-infrastructuur van een organisatie. Zo staat Appian bijvoorbeeld bekend om z’n procesautomatisering en casemanagementmogelijkheden. Microsoft PowerApps wordt veelal ingezet door organisaties die al gebruikmaken van de Microsoft-suite, dankzij de naadloze integratie met andere Microsoft-producten.

Outsystems: een favoriet voor veel organisaties

Hoewel elk platform zijn voordelen heeft, zijn we bij Quatronic groot fan van OutSystems, daarover schreef ik al eens een blog.  OutSystems levert de kracht van low-code zonder concessies te doen op schaalbaarheid en beheersbaarheid. Zo helpt het platform organisaties die worstelen met verouderde IT-landschappen en behoefte hebben aan flexibiliteit. Het platform staat bekend om zijn snelle ontwikkelsnelheid, voortdurende doorontwikkeling, en modulaire opzet. Bovendien biedt OutSystems uitstekende integratiemogelijkheden, voldoet het aan de nieuwste beveiligingsstandaarden, en zorgt het voor een soepele onboarding van ontwikkelaars. Hierdoor is OutSystems niet alleen geschikt voor snelle ontwikkeling, maar ook voor duurzame groei en evolutie. Het platform is bovendien zeer schaalbaar en beschikt over geavanceerde tools voor kwaliteitscontrole en beveiliging, wat zorgt voor betrouwbare en veilige applicaties. De focus op beveiliging en performance, gecombineerd met de mogelijkheid om snel te itereren en te releasen, maakt OutSystems een krachtige tool voor organisaties die wendbaar willen blijven in een dynamische markt.

Ontdek de mogelijkheden van Quatronic en OutSystems

Benieuwd naar hoe OutSystems jouw organisatie kan helpen om efficiënter en innovatiever te worden? Neem contact op met ons team bij Quatronic. We gaan graag met je in gesprek om te ontdekken hoe we jouw digitale strategie naar een hoger niveau kunnen tillen. Zet vandaag nog de stap naar een gestroomlijnde, toekomstbestendige IT-omgeving.

Nieuwsgierig?

Wil jij ook gebruik kunnen maken van dat collectieve geheugen van Quatronic en ben je benieuwd hoe low-code jouw organisatie kan transformeren en wat wij voor je kunnen betekenen? Neem contact op om de mogelijkheden te verkennen en zet vandaag nog de stap naar een wendbaarder toekomst.

Op de hoogte blijven?

Is het nu nog niet de juiste tijd, maar ben je wel nieuwsgierig naar onze blogs en artikelen? Volg dan onze LinkedIn-pagina en je bent als eerste op de hoogte van onze laatste bijdragen én toekomstige evenementen.

know more

Get in touch with

Frank

Co-founder