blog
17/6/24

Slimme energie. Zo geven NextEnergy en Quatronic de toekomst vorm

Het transformeren van huizen in slimme en duurzame energie-ecosystemen, zo doen wij dat.

In een eerdere blog vertelde Remco Snijders al over onze samenwerking met NextEnergy. Een oud-collega had een idee voor een bedrijf: een energieleverancier die dynamische prijzen hanteert. Inmiddels bestaat NextEnergy anderhalf jaar en is het tijd voor de volgende fase: het transformeren van huizen in slimme en duurzame energie-ecosystemen. In deze blog vertelt Natalie Brik, Business Technology Consultant bij Quatronic, hoe we dat waarmaken.

De basis leggen

De eerste uitdaging van NextEnergy was om dynamische energiecontracten mogelijk te maken en ik korte tijd te groeien tot 25.000 klanten. Dit fundament staat inmiddels, de backoffice en de mobiele app draaien en die die worden nu intern door NextEnergy verder verfijnd. Nu is het tijd om te bouwen aan een toekomst waarin we niet alleen energie leveren, maar deze ook slim kunnen beheren. De energietransitie kun je immers alleen waarmaken als je huizen en bedrijven écht smart maakt. Dat betekent dat je apparaten stuurt en auto's en batterijen laadt op het moment dat de prijs laag is. Dit doen we door te sturen op een onbalansprijs, die verschilt per kwartier. Daar komt nog best wat bij kijken: van het ontwikkelen van algoritmes tot het selecteren van de juiste batterijen, en van het ontwerpen van een kastje dat de batterij aanstuurt tot uiteindelijk het bedenken en ontwerpen van een app. Dat maakt deze samenwerking een bijzondere.

Van idee naar realiteit

In de meeste gevallen ondersteunen we organisaties die al een tijdje bestaan en – ongeveer – weten wat ze willen verbeteren. Natuurlijk denken we ook dan kritisch mee, twijfelen we aan alles en vragen we door. Alleen dan kunnen we echt briljante applicaties bouwen. Maar feit is dat er al processen zijn. Bij NextEnergy beginnen we vanaf nul en zijn we echte pioniers. Er bestaat nog geen strategie, nog geen vastgelegd proces en er zijn nog geen concurrenten met een vergelijkbaar aanbod. We moeten vanuit het niets iets slims neerzetten. Een onderdeel daarvan is een app, maar het gaat uiteindelijk om een totaaloplossing die vraagt om innovatie op elk vlak. We moeten nadenken over wat de klant precies wil, welke hardware noodzakelijk is, hoe de businesscase eruitziet, en hoe we dit alles het beste kunnen verkopen in samenwerking met marketing. Kortom, we moeten alle noodzakelijke stappen ondernemen om een idee of een propositie werkelijkheid te laten worden.

Technologie als middel, niet als doel

Bij dit project wordt duidelijk dat onze aanpak verschilt van standaardmethoden. Met slechts drie collega’s van Quatronic vervullen we, heel flexibel, alle benodigde rollen binnen het project, van product-owner tot tech-lead en elke andere rol die het project vraagt.  Het technische aspect van het werk beslaat uiteindelijk maar zo’n twintig procent van de tijd, je moet eerst scherp hebben wat je wilt bereiken en hoe. Dat maakt dit project zo interessant; het is niet zozeer de ontwikkeling van de app die de uitdaging vormt, maar het gehele proces eromheen.

Innovatie voorbij de software

Dit project laat zien dat we veel meer zijn dan een club softwarebouwers; we dragen bij aan het creëren van totaal nieuwe bedrijfsmodellen. Nu het fundament staat, hebben we samen met NextEnergy een innovatiehub opgezet, een broedplaats voor nieuwe ideeën en initiatieven rondom het steeds slimmer maken van huizen. Binnen deze hub vinden we als Quatronic echt onze draai. Dát is waar onze toegevoegde waarde ligt: experimenteren en innoveren.

Slimme energiesturing in de praktijk

Smart homes, wat moet je je daarbij voorstellen? Op dit moment zijn we bijvoorbeeld druk bezig met het slim aansturen van batterijen, waarbij het ‘smart’ ‘m zit in de aandacht voor de onbalansprijzen. Die zijn zelfs nog grilliger dan normale dynamische energieprijzen. Met deze aanpak kunnen we anticiperen op de belasting van het energienet. Op die manier kunnen we de batterijen zo inzetten dat ze ofwel energie terugleveren aan het net om de beschikbaarheid te vergroten, of juist energie onttrekken om het net te ontlasten. Dit stelt ons niet alleen in staat om het energienet te helpen stabiliseren, maar biedt ook financiële voordelen, die we delen met de eigenaren van de batterijen. Zo maken we de propositie van het gebruik van batterijen niet alleen aantrekkelijker, maar dragen we ook bij aan het verminderen van netcongestie en een efficiënter en duurzamer energienetwerk.

Trots

Een energieleverancier zijn, dat is één, maar bijdragen aan de energietransitie, dat is serious business. Dat past ook bij de visie waarmee we NextEnergy hebben opgericht. We zetten elke keer een stapje verder die kant op en dat maakt dit een samenwerking waar we echt trots op zijn.

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen?

Heb je zelf een briljant idee en kun je ondersteuning gebruiken? Wij kijken, met onze ervaring op projecten bij gevestigde organisatie, graag met je mee. Neem contact op met Natalie Brik via mail. Of je nu aan het begin staat van je ondernemersreis of al verder bent in het proces, we zijn er om je te ondersteunen met zowel technische expertise als strategisch inzicht. Laten we samenwerken om van jouw idee een succes te maken.

Op de hoogte blijven?

Is het nu nog niet de juiste tijd, maar ben je wel nieuwsgierig naar onze blogs en artikelen? Volg dan onze LinkedIn-pagina en je bent als eerste op de hoogte van onze laatste bijdragen én toekomstige evenementen.

meer weten

Neem contact op met

Remco

New Ventures Lead | Business Technology Consultant
meer weten?
Geïnteresseerd in de toepassingen van low-code en data & analytics binnen de energiesector? Op 6 februari organiseren we een event waarin we dit onderwerp verder uitdiepen.
sluiten