blog
3/6/24

Hoe je je bedrijf omtovert tot een flexibiliteitsmachine

In deze blog deelt Maud hoe OutSystems je kan helpen jouw organisatie te transformeren tot een ware flexibiliteitsmachine

Flexibiliteit staat centraal in de strategie van elk vooruitstrevend bedrijf. In deze blog deelt Maud van Paassen, Business Technology Consultant bij Quatronic, hoe OutSystems je kan helpen jouw organisatie te transformeren tot een ware flexibiliteitsmachine, zodat je kunt innoveren en meebewegen met de dynamiek van vandaag.

De noodzaak van flexibiliteit

Flexibiliteit in IT is geen luxe meer, maar een noodzaak. Dit lichten we toe aan de hand van het bimodale model geïntroduceerd door Gartner. Dit is een benadering die twee duidelijke lagen in IT onderscheidt. Aan de ene kant heb je een fundament van traditionele, stabiele, en voorspelbare systemen – een stevige basis die betrouwbaarheid garandeert. Boven op dit fundament ligt een laag die ruimte biedt voor innovatie, snelle veranderingen, en wendbaarheid. Die laag is onmisbaar als je innovatie wilt stimuleren en nieuwe ideeën in de strategie van een organisatie wilt verweven. OutSystems sluit perfect aan bij deze adaptieve laag door de inzet van low-code, wat de mogelijkheid biedt om snel maatwerk te creëren, gekoppeld aan een sterke architectuur: een krachtige combinatie die flexibiliteit, snelheid en schaalbaarheid belooft. OutSystems faciliteert dus precies datgene wat nodig is om in de huidige snel veranderende IT-omgeving succesvol te zijn.

Waarom OutSystems synoniem staat voor flexibiliteit

Veel mensen associëren OutSystems met low-code en denken daarbij automatisch aan snelheid en daarmee aan flexibiliteit. Ja, OutSystems is een low-code-platform en daarmee kun je snel ontwikkelen. Maar de daadwerkelijke uitdaging van een goede oplossing ligt in het zorgvuldig uitdenken van je systeem en architectuur – en dat gaat niet per se sneller met low-code. Wat maakt OutSystems dan wél zo flexibel en snel?

1. Ingebouwde beveiliging en schaalbaarheid

OutSystems vereenvoudigt veel van je werkzaamheden. Het platform biedt een uitgebreide bibliotheek met kant-en-klare componenten, die volgens best practices zijn opgebouwd en constant worden bijgehouden om aan de nieuwste richtlijnen voor veiligheid (OWASP) en schaalbaarheid te voldoen. Ze zijn ontworpen om te voldoen aan veelvoorkomende behoeften van bedrijven en kunnen worden aangepast en gecombineerd om aan specifieke wensen te voldoen. Je kunt het een beetje vergelijken met Lego-blokken, die ook allemaal altijd netjes in elkaar passen. Op deze manier handelt OutSystems essentiële zaken zoals beveiliging en prestatiebeheer automatisch voor je af. Dat betekent een flinke tijdsbesparing. Hoewel dat maar zelden nodig blijkt, is er altijd ruimte voor het toevoegen van eigen code.

2. Sterke architectuur voor solide systemen

Er bestaat een hardnekkig misverstand dat low-code nogal beperkingen met zich meebrengt. Daarom vind ik het belangrijk om te verduidelijken dat OutSystems, ondanks dat het low-code is, een heel robuuste architectuur heeft. Dit maakt het niet alleen geschikt voor het ontwikkelen van losse applicaties bovenop andere systemen, maar ook als een solide basis voor complexe systemen. Zo hebben we bijvoorbeeld voor Container Centralen een heel nieuw ERP-systeem ontwikkeld op basis van OutSystems. Bij Cheesepop food group hebben we met OutSystems het gehele productieproces van inkoop tot productie tot transport geoptimaliseerd, zodat we de benodigde traceerbaarheid kunnen garanderen. Flexibiliteit is bij deze organisatie heel belangrijk, omdat zij een nieuwe fabriek hebben gebouwd waar ze compleet nieuwe producten gaan produceren en er regelmatig nieuwe inzichten zijn met betrekking tot de werkwijze hiervan. En bij Next Energy is OutSystems zelfs het fundament van een compleet energiebeheersysteem. Dit bewijst dat OutSystems uitstekend in staat is om te functioneren als het hart van krachtige systemen met een solide architectuur.

3. Laagdrempelig leren en overdragen

Als low-code-platform is het relatief makkelijk om met OutSystems aan de slag te gaan. OutSystems biedt bovendien goede trainingen en uitstekende support aan. Daardoor is het niet alleen heel toegankelijk, maar je bent ook minder afhankelijk van individuele programmeurs. In de wereld van traditionele codering, creëert iedereen een eigen 'taaltje', en het is altijd lastig om de logica van iemand anders te ontcijferen. Low-code is veel minder afhankelijk van de interpretatie van de individuele ontwikkelaar, wat de overdracht van projecten aanzienlijk vergemakkelijkt. Bijkomend voordeel is dat je meer tijd kunt besteden aan het samenwerken met de business.

4. Minder resources nodig

Omdat OutSystems een low-code-platform is, kunnen ontwikkelaars en consultants rollen combineren. Daardoor heb je een kleiner team nodig met minder communicatieschakels en verloopt het hele ontwikkelproces niet alleen sneller en efficiënter, maar ben je ook flexibeler.

5. Geavanceerde tools voor kwaliteitscontrole

Naast de uitgebreide ondersteuning op het gebied van beveiliging en prestaties, beschikt OutSystems ook over geavanceerde AI-tools voor kwaliteitscontrole. Deze tools analyseren de opbouw van je applicatie, identificeren de ‘technical debt’, en controleren of alle best practices worden gevolgd. Door deze aspecten goed te beheren, krijg je applicaties die beter te onderhouden zijn, en daardoor ook meer ruimte bieden voor het ontwikkelen van nieuwe functionaliteiten. Grote, logge systemen vereisen veel onderhoud, wat ten koste gaat van innovatie. OutSystems helpt dit te voorkomen door het onderhoud te vereenvoudigen en zo de weg vrij te maken voor voortdurende ontwikkeling en verbetering.

6. Uitstekende integratiemogelijkheden

Een ander groot pluspunt van OutSystems is de integratiemogelijkheid met externe systemen. Dit brengt me terug bij het concept van het bimodale model, waar OutSystems perfect past binnen modus 2, de laag die flexibiliteit en wendbaarheid binnen je IT-landschap biedt. Daarvoor is het wel belangrijk dat die laag naadloos kan samenwerken met andere systemen of tools waarmee je mogelijk al werkt. En precies op dit vlak toont OutSystems zijn kracht; het faciliteert eenvoudige en flexibele integratiemogelijkheden, waardoor je gemakkelijk kunt aansluiten op een breed scala aan systemen en tools.

7. Vereenvoudigde releases en updates

OutSystems heeft het proces van het live brengen van applicaties en het uitvoeren van nieuwe releases sterk vereenvoudigd. Het platform begeleidt en valideert elke stap in dit proces, wat resulteert in snellere iteraties en de mogelijkheid om snel op veranderingen in te spelen door kortere releasecycli.

9. Schaalbaarheid

Tot slot, een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de schaalbaarheid van OutSystems. Dankzij de modulaire architectuur van het platform kun je eenvoudig modules toevoegen. Bovendien, omdat het cloudgebaseerd is, kun je de prestaties makkelijk opschalen door extra rekenkracht toe te voegen naarmate het aantal gebruikers groeit.

In het kort

Samengevat biedt OutSystems een combinatie van snelheid, gebruiksgemak en een sterke architectuur die samen zorgen voor de flexibiliteit die moderne organisaties nodig hebben om te kunnen innoveren en groeien.

Nieuwsgierig?

Ben je klaar om jouw bedrijf om te vormen tot een flexibiliteitsmachine met OutSystems? Neem contact op om de mogelijkheden te verkennen en zet vandaag nog de stap naar een wendbaarder toekomst.

Op de hoogte blijven?

Is het nu nog niet de juiste tijd, maar ben je wel nieuwsgierig naar onze blogs en artikelen? Volg dan onze LinkedIn-pagina en je bent als eerste op de hoogte van onze laatste bijdragen én toekomstige evenementen.

meer weten

Neem contact op met

Maud

Business Technology Consultant