In de bus terug van een opdracht in Purmerend werd ik gebeld door Matthijs van Rijn, oud mede-trainee uit mijn Alliander tijdperk, oud mede-zonneboot-team-pragmaticus en nu wonend in Nepal om zijn eigen onderneming The Green Intelligence op te zetten. Met The Green Intelligence werkt hij aan zijn doel van het planten van productieve bomen in gedegradeerd Nepalees landschap. Hij is op zoek naar een manier om de levensvatbaarheid van geplante bomen te verhogen en vraagt zich af hoeveel tijd en moeite het ongeveer zou kosten om een mobiele app te bouwen die dat doel kan helpen.
Hoe zit dat met CO2-compensatie?
Iedereen zal wel eens gehoord hebben van CO2-compensatie door het planten van bomen en veel mensen zullen wel het gevoel hebben dat het allemaal moeilijk te controleren is wat er nou daadwerkelijk van de grond komt. Wie kijkt er na een paar jaar of de geplante bomen aan het groeien zijn? Alleen bomen die uitgroeien tot bos zullen ook echt CO2 opnemen. The Green Intelligence richt zich op het laten planten van fruit- en notenbomen, of bomen met medicinale doeleinden, om zo lokale boeren een economische reden te geven om te zorgen voor het groeien van de bomen. Geen monocultuur waar je snel een heleboel zaailingen in zet, maar een bio-divers en productief voedselbos wat goed verzorgd wordt.
Het idee voor een app
Maar dan nog, hoe kun je aantonen hoe het gaat met de geplante bomen? Hoe kan je opschalen? Als je elk dorp langs moet en de groei op elk perceel in de gaten moet houden wordt het een dure zaak. Dus hoe mooi zou het zijn als de boeren zelf alles kunnen doen? En elkaar leren en motiveren om meer bomen te planten. Daar heeft Matthijs dus een app-idee voor.
Kunnen we boeren die jonge boompjes ophalen om te planten ook direct een app laten downloaden om de plant-instructies over te brengen en vooral om de geplante bomen te registreren? Met daarbij een foto (met GPS-data) zodat er duidelijkheid is over de staat van de boom? En kunnen we de boeren met een financiële prikkel motiveren om voor de bomen te zorgen en dit te monitoren door elk half jaar nieuwe foto te uploaden? Zodat we daarmee de groei goed in beeld hebben en de boeren nog meer geneigd zijn om goed te zorgen voor de bomen?
Het inzetten van onze skills voor een goed doel
Bij Quatronic hebben we veel jonge mensen rondlopen die iets nuttigs voor de wereld willen doen. Daarnaast hebben we de filosofie dat we onze mensen niet 40 uur per week declarabel voor klanten willen laten werken, maar ruimte willen geven om zichzelf en het bedrijf te ontwikkelen.
Met die filosofie hebben we een team van 3 consultants in 3 dagen een ‘minimum viable product’ laten maken waarin we de hypothese kunnen testen dat een app kan helpen om bomen beter te laten groeien. Een mini-project, met een korte design sprint om te begrijpen wat het probleem is en het ontwerp van de app te maken, een product owner die online vanuit Nepal meedenkt en richting geeft aan de consultants, en als randvoorwaarden dat de app offline kan werken en we in de testperiode in ieder geval 10.000 bomen kunnen registeren.
Bij Quatronic hebben we veel jonge mensen rondlopen die iets nuttigs voor de wereld willen doen. Met veel passie is er aan dit project gewerkt en iedereen kijkt uit naar het moment dat de app echt gebruikt geworden door Nepalese boeren.
Wat begon als een simpele vraag aan de telefoon is binnen een paar weken omgezet in een mini-project om een app in OutSystems te bouwen die echt gebruikt gaat worden door Nepalese boeren. Hoe de oplossing in elkaar zit? Dat lees je in een volgende blog!
Voor meer info, check The Green Intelligence of investeer direct in bomen.